MARIUS NESET - LONDON SINFONIETTA - VIADUCT

Marius Neset (34) is een Noorse tenor/sopraansaxofonist/componist woonachtig in Kopenhagen. Dit is zijn 13e album en het 5de voor het toonaangevende ACT label. Groepen waarin hij speelde waren “the Baltic Gang”, “Golden Xplosion Quartet”, “People are Machines”en hij trad ook op met het beroemde “Trondheim Jazz Orchestra”. John Fordham van The Guardian schreef over hem : “ Neset uniquely not only combines the killer punch virtuosity of a Michael Brecker with the ethereal folk-ish qualities of legendary compatriot Jan Garbarek, but has a vision too”. De muziek van “Viaduct” is gecomponeerd en gearrangeerd door Neset en oorspronkelijk bedoeld voor het openingsconcert van het Kongsberg Jazz Festival in 2018. Het album is een geweldige gelegenheid om zijn Brits-Noorse quintet te herenigen met het 19-koppige London Sinfonietta waarmee hij eerder samenwerkte voor zijn album “Snowmelt” uit 2016.

Het quintet van Marius Neset bestaat uit leden van bekende groepen als Phronesis, Django Bates’ Beloved en Cloudmakers, het zijn Ivo Nearne (piano), Jim Hart (vibrafoon, marimba , percussie), Peter Eldh (contrabas) en Anton Eger (drums, percussie). De laatste twee leerde Marius kennen toen hij studeerde aan het Copenhagen Rhytmic Music Conservatory onder de leiding van pianist/componist Django Bates die daar indertijd professor was. Neset omschrijft het album Viaduct als “somewhere between improvised and modern contemporary classical Music”. Het album valt uiteen in twee delen van elk een half uur, het eerste is vooral idiomatisch en filmisch van opzet terwijl in het tweede deel het accent vooral ligt op het superieure samenspel tussen Marius, zijn groepsleden en het London Sinfonietta geleid door dirigent Geoffrey Paterson.

In het eerste gedeelte is er sprake van “geweldsexplosies” in de trant van Stravinsky in combinatie met symfonische jazz zoals in West Side Story van Leonard Bernstein. In het tweede deel horen we muziek die doet denken aan het werk van een Gershwin, maar ook invloeden van bijvoorbeeld Joe Zawinul. De titel “Viaduct”is gekozen omdat het hier gaat om een verbinding van verschillende muzikale benaderingen, aldus Neset. En dat is dit album ook geworden, een geslaagde synthese tussen de jazz van het quintet en de symfonische muziek van het Sinfonietta.

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : New Arts INt.

video